[...] zbędnych kilogramów. Jednak, zamiast sięgać po kolejną dietę cud, skoncentrujmy się na zdrowym podejściu do jedzenia i zmianie stylu życia. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć swoje upragnione cele w nowym roku bez konieczności rezygnacji z przyjemności jedzenia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na śniadanie Pomysły [...]
[...] wyższe niż u chorych z łagodną postacią o.z.t. i wyniosły: 58,38 pg/ml (SD±53,6) w 1 dobie, a w 14 dobie zaś 65,93 pg/ml (SD±46,85). Nowotwory wydzielają duże ilości IL-6, które mają fundamentalne znaczenie dla wzrostu zmienionych patologicznie tkanek i metastazy (w tym angiogenezy, proliferacji, przyłączenia i inwazji). W badaniach In vitro po [...]
Nie jest żadną tajemnicą, iż od samych swoich początków sporty sylwetkowe są nasycone różnego rodzaju farmakologią. Referencje: https://journals.viamedica.pl/endokrynologia_polska/article/viewFile/25454/20278 Pärssinen M1, Kujala U, Vartiainen E, Sarna S, Seppälä T. “Increased premature mortality of competitive powerlifters suspected to have used [...]
[...] oddziaływania na spadek tkanki tłuszczowej w ciele. Tłustą rybę warto jadać co najmniej dwa razy w tygodniu. Podsumowanie Lista wymienionych produktów w dzisiejszym artykule nie wyczerpuje tych, po które warto sięgać. Takich produktów jest dużo więcej. Bazowanie między innymi na tych wymienionych pomoże ci w osiągnięciu szczupłej sylwetki.
[...] skutki? Najbardziej krzykliwe przykłady to Wietnam, Afganistan, Irak (dwukrotnie), Libia. Była to polityczna, militarna i wizerunkowa porażka USA. To nie wszystko, niektóre zapalne rejony świata po prosty nie powinny być wytrącane z równowagi, bo często jest to reakcja przypominającą łańcuchową. Prawdopodobnie na wspomnianych [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
W drugim artykule z serii wracamy do mitów suplementacyjnych, które są ciągle powielane w klubach i w Internecie. Do pogłębiania zamętu dezinformacyjnego przyczyniają się niejednokrotnie osoby uznawane za autorytety, niestety, w innej dziedzinie. „Kreatyna działa jak sterydy anaboliczno-androgenne” W rzeczywistości kreatyna naturalnie występuje w [...]
[...] udowodnili, że stężenie estradiolu spadło o 28,4% godzinę po zakończeniu treningu, gdy podano mężczyznom 20 g maltodekstryn?!” Tak, tylko nie istnieje mechanizm, dzięki któremu węglowodany działają jak inhibitor aromatazy (substancja hamująca aktywność kompleksu enzymatycznego, który odpowiada za np. przekształcenie testosteronu w [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]
[...] można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a drugie bardziej [...]
[...] zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania zbędnych kilogramów. Aby poprawić poziom insuliny: obserwuj swój organizm, jak reaguje na węglowodany [...]
[...] komponentami smakowymi. Jakie rodzaje białek serwatkowych możemy spotkać? Na półkach sklepowych spotkać się możemy z trzema różnymi frakcjami białka serwatkowego, które wykorzystywane jest powszechnie w suplementacji: WPC koncentrat białek serwatkowych, jest to podstawowe białko wykorzystywane przez sportowców. Do jej produkcji [...]
[...] przełom. Podsumowanie W tamtych czasach dostęp do odżywek i suplementów był ograniczony. Nikt nie marzył o kreatynie lub nowoczesnych „spalaczach”. Luksusem były proteiny, które zawierały sporo tłuszczu lub laktozy lub wspomniane białka nie miały odpowiedniej wartości dla sportowca (np. zachodziła denaturacja w procesie produkcyjnym). [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
[...] szczegółów, a wtedy opisane rozwiązania znajdą zastosowanie u większości ludzi borykających się z podobnymi problemami. Tak naprawdę ludzie często lubią komplikować sprawy, które nie są wcale aż tak trudne. Kluczem do redukcji i tak pozostaje utrzymanie właściwego bilansu energii, a nie sam rodzaj treningu. Jeśli ktoś nie pilnuje podaży energii [...]
[...] glukozy do krwi, co może przyczynić się do utrzymania równowagi glikemicznej. Dlatego też dieta powinna być zrównoważona i uwzględniać różnorodne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi. Białko w diecie Źródła białka w diecie, takie jak mięso, ryby, jaja i odżywki białkowe, nie powodują nagłego wzrostu [...]
[...] działającego na nasz organizm likopenu. Niestety mało kto jest ich zwolennikiem pod względem smakowym. W jaki sposób włączyć je do diety nie pijąc ich bezpośrednio? Sok, której z firm ma najlepszy skład i warto go włączyć do diety? Przeanalizujmy, jak to dokładnie wygląda. Sok pomidorowy – czym jest? Jest sokiem przecierowym [...]
[...] za chwilę te mające mało węglowodanów, za to bardzo dużo tłuszczów. Nie polecam eksperymentów, a raczej obserwacje własnego organizmu. Najlepiej zacząć od schematów, które są sprawdzone przez pokolenia kulturystów. Ogółem wg badania z 2014 r. przyjmuje się, że większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g [...]
[...] i jakość samego surowca sprawiały, że osoby będą wracać po zakup danego produktu. Czy odżywka białkowa nadaje się do gotowania? W pokarmach podawanych na ciepło, które wcześniej trzeba poddać specyficznej obróbce termicznej, jak gotowanie, pieczenie czy też smażenie możliwe jest wykorzystanie odżywki białkowej, jako wsparcia dla [...]
[...] 40-70zł), w zależności od laboratorium, i wtedy dobrać sobie ilość jednostek witaminy D. Przeciwutleniacze (witaminy i minerały) Przeciwutleniacze to szeroka grupa związków, które działają dobroczynnie na nasz organizm. Zapobiegać mogą między innymi zwyrodnieniom naszych stawów, ale także są w stanie ograniczyć powstawanie wolnych rodników, które [...]